Razkrižje

MISEL DNEVA

"Verovati v Boga, kakor ga poznamo v Stari zavezi in verovati v Jezusa Kristusa, pomeni verovati, da je vsak človek poklican k večnemu življenju." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kakšni so se vam zdeli letošnji božični prazniki?
  OH, JOJ!
  NIČ POSEBNEGA
  LEPI IN DOŽIVETI
rezultati anket

Sestra Marjeta Zanjkovič

OBVESTILA

Misijonarka s. Marjeta Zanjkovič, domačinka iz Gibine, deluje na Madagaskarju.
Njeno delo lahko podprete z donacijo njej osebno na številko:
SI56 0201 4005 1368 933
referenca: SI00 279646
BIC: LJBASI2X
koda namena: CHAR
--------------------------------

NAŠI RAJNI

V sredo, 20. januarja 2021, je na svojem domu na Razkrižju 45, umrla Cvetka Zanjkovič, roj. Pevec. Rojena je bila 24. septembra 1938 v Pristavi in pokopana v petek, 22. januarja 2021 na pokopališču na Razkrižju. Naj počiva v miru. Domačim izrekam iskreno sožalje.

 

Navodila slovenskih škofov za obhajanje svetih maš v času epidemije COVID-19 (18. december 2020)

1. Vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja spodbujamo, naj okrepijo molitev za zdravje, bolnike, zdravstvene delavce, rajne in njihove svojce, blagoslov našega naroda ter konec pandemije.

2. Svete maše z udeležbo vernikov so dovoljene pod naslednjimi pogoji:

a)  V cerkvi je lahko toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), kolikor zadoščajo predpisu 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 30 m2. Duhovnik(i) so na podlagi odloka v celoti izvzeti iz tega pogoja. V površino cerkve se šteje vsa notranja površina glavne ladje, stranskih ladij in kapel, prezbiterija in pevskega kora (tlorisna površina).

b) Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi.

c) Vsi prisotni (udeleženci in duhovnik) morajo ves čas nositi maske, vzdrževati medosebno fizično razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke. Pri tem mora biti vsaka druga vrsta (klop) prosta oseb.

d) Verniki se pred sveto mašo in po njej ne smejo družiti ali zadrževati v okolici cerkve.

e) Duhovnik mora med sveto mašo nositi masko.

f) Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Pri sveti maši lahko sodeluje organist.

g) Duhovnik ima med sveto mašo pokrite posode s hostijami za vernike.

h)  Rokovanje ob pozdravu miru se opusti.

i) Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Delivec obhajila pri obhajanju nosi masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke. Med pristopom k obhajilu naj verniki spoštujejo medosebno razdaljo 1,5 metra.

j) Darove za cerkev verniki oddajo v za to določen nabiralnik (košaro).

k) Pred sveto mašo in po njej ni dovoljena nobena oblika zbiranja ali druženja v cerkvi ali pred cerkvijo (npr. koncerti, t. i. božičnice, pogostitve, molitvene ure, molitve vernikov itd.).

l) Po sveti maši je treba cerkev obvezno temeljito prezračiti.


Kako ravnamo pred vstopom v cerkev
Navodila za uvajanje bogoslužja